Sevgili anneler doğum yaptığınız andan itibaren hatta belki de hamile olduğunuzu duyar duymaz bilen de akıl verir bilmeyen de. Kafalarınız daha fazla soru işaretiyle dolar. Şimdi herkesin dediklerini bir yana bırakın gelin balla ilgili ne biliyoruz, ne kadar doğru biliyoruz ona bakalım:
Balın 1 yaşından küçük çocuklara verilmesi doğru değildir (Başka gıdalara karıştırarak bile).,Uzmanlar yüksek besin değeri olan balın, hiçbir şekilde ÖZELLİKLE 6 aylıktan küçük bebeklere verilmemesi gerektiğini belirterek, bebeklerin bünyesindeki aşırı duyarlılığın tetiklenmesi durumunda olumsuz durumlarla karşılaşılabileceğini söylüyorlar.
Aslında ilk 6 ay anne sütünden başka besin vermemek gerektiğini hepimiz ezberledik zaten (Bu ikiz bebeklerde pek mümkün değil ne yazık ki).
Baldaki toksin madde oranının yetişkinler için önemli değildir, ancak bebekler için tehlikeli sonuçlar doğurabilir. ''Bebeklerin bağışıklık sistemleri zayıf ve bağırsakları olgunlaşmamış olduğundan, alerjik maddelerin bağırsaklardan emilerek kana karışma olasılığı söz konusudur. Bal gibi alerjen maddelerin, bünyedeki aşırı duyarlılığı tetiklemesi ve ileri yaşlarda bu besine karşı alerji ve astım gibi hastalıklara zemin hazırlayabilmesi mümkündür.' Ailede polen ya da başka alerjik hastalığın bulunması halinde, balın bebeklere yedirilmesi konusunda çok daha hassas olunması gerekmekte ve 1 yaşından önce asla verilmemelidir.
Ayrıca bal, bir yaşından küçük bebeklerde kabızlık, emme-yutma güçlüğü, solunum durması, kas zayıflığı gibi bulgularla seyreden, ölüme yol açabilen brulizm hastalığına neden olabilir. Brulizme, bir bakteri tarafından üretilen çok güçlü toksin (=zehir) yol açar. Toprakta, ev tozlarında ve balda bulunabilen bu bakteri, bal yiyen bebeğin bağırsaklarında toksin üreterek zehirlenmeye neden olabilir.
Tüm bunları göz önünde bulundurarak bebeğinize bal yedirmek için biraz daha beklemeniz gerekecek.
18 Şubat 2009 Çarşamba
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder