KUPON TASARIMLAR

18 Mart 2009 Çarşamba

ŞEHİTLERİMİZİN ANISINA

ÇANAKKALE SAVAŞI'NDA ASKERİN YEMEK LİSTESİ
43. Alay 1. Piyade Taburu 1. Bölük, 1917 yılı yemek listesi;
15 Haziran Sabah: Üzüm hoşafı. Öğlen: Yok. Akşam: Yağlı buğday çorbası ve ekmek.
26 Haziran Sabah: Yok. Öğlen: Yok. Akşam: Üzüm hoşafı, ekmek.
18 Temmuz Sabah: Üzüm hoşafı. Öğlen: Yok. Akşam: Yarım tayın ekmek.
8 Ağustos Sabah: Yarım ekmek. Öğlen: Yok. Akşam: Şekersiz üzüm hoşafı, ekmek yok

Bir kere daha düşünmeye davet ediyorum, farzedinki yarın sabah yalnız hoşaf içeceksiniz, öğlen yemek yok ve akşam biraz çorba bir parça da ekmek. Ve bu kadarcık yemekle düşmana karşı vatanını savunacaksın. Hatta neredeyse 300 kiloluk mermiyi bir başına topa koyacaksın. Bu askerlere, Seyit Onbaşılara bunu yapacak gücü veren şeyin yemekler olmadığı besbelli. Neydi bu inancı veren, bu gücü veren, bu dayanma gücünü veren?
Sıcak yatak yok ,başınızı taşa koyup pusuda bekleyeceksiniz. Ailenizle hiçbir bağınız yok haber alacak, tabi onların da sizden haberi yok...Üstünüzde yok başınızda yok...Peki ne var bunlara katlanma gücü veren, insanı ailesinden ayrı kalmaya bile dayanır kılan, daha önemlisi ölmeyi bile göze aldıran...
BİR KERE DAHA DÜŞÜNMEYE ÇAĞIRIYORUM; ÖYLE LAF OLSUN DİYE DEĞİL. Herşeyiyle o günün koşullarını düşünerek, kendinizi askerlerin, annelerinin, babalarının, eşlerinin, çocuklarının, kardeşlerinin, nişanlılarının, ninelerinin, dedelerinin yerine koyarak düşünün, şöyle etraflıca...Yediklerini, içtiklerini,giydiklerini düşünün...
Neydi bu insanlara bu gücü veren, bunu da düşünün...
Bir de bugün'ü düşünün...

1934 - Bu memleketin topraklan üstünde kanlarını döken kahramanlar! Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükûn içinde uyuyunuz. Sizler, mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlâtlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz, evlâtlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlâtlarımız olmuşlardır.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

SAYGIYLA EĞİLİYORUZ...

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık giderek yitirdiğimiz kavramlar, bir kere daha düşünmemize vesile oldun sağol.

Adsız dedi ki...

Böylesine bir güç ancak dört dörtlük bir liderden alınır, ne dersiniz?

annemoda dedi ki...

Hande düşündürebildiysem ne mutlu bana.

Herkafadanbirses, kesinlikle katılıyorum.

Adsız dedi ki...

V A T A N S A Ğ O L S U N...

Adsız dedi ki...

sizin kim olduğunuzu bilmiyoruz. bir anne olduğunuzdan başka.ama duyarlı bir insan ,gelişmeye açık bir sayfanın sahibi olduğunuzdan eminim. çanakkale şehitlerini rahmetle anıyoruz.