Hamileyken bebeğe müzik dinletmek...
Hamileyken hiç dinletmedim, ama hep aynı çocuk şarkılarını söyledim (Mini mini bir kuş donmuştu, Küçük kurbağa vs). Gerçekten doğduktan sonra en huysuz zamanlarında bile bu şarkıları duyunca rahatlıyorlar ve sakinleşiyorlardı, tanıdık olduğu için, kendilerini anne karnında sanıyorlar duyunca (zaten ilk 4-5 ay kendisini anne karnında sanarmış bebekler).
Doğmadan dinletmedik ama doğduklarından beri her gün uyuturken müzik çalıyoruz ve kalkana kadar da sesini kısarak fonda çalmaya devam ediyoruz (şu an 3 yaş 4 aylıklar ve hala müzikle uyuyorlar).
Tabiki müzik olarak onlar için özel hazırlanmış CD leri seçiyoruz.
Müzikle uyuyan ikizlerimizin odalarını çok erken ayırdığımızdan odalarında kendilerini hep güvende hissettiler.Tanıdık müzik tanıdık birinin varlığını hissetmek gibi.
Uyku arasında uyansalar bile müzik dinleyerek kendi kendilerine tekrar dalıyorlardı.
Kendi başlarına uyumayı da yine müzik dinleyerek erken yaşta öğrendiler.
Ve gerçekten inanılmaz müzik kulakları, ritm duyguları var.Müzik aletlerine ve müzikle ilgili herşeye karşı çok ilgililer.
Bunlar bebeğe müzik dinletmenin bizimkilerde gördüğümüz yararlarından bazıları. Bakalım Bilimsel gerçekler bu konuda neler diyor?:
BEBEK MÜZİĞİNİN FAYDALARI
1- Zihinsel gelişime etkisi; Yapılan araştırmalar, çocuk beyninin gelişiminde özellikle ilk yıllar, müziğin çok önemli bir etken olduğunu ortaya koymuştur.
2- Duygusal gelişime etkisi; Anne karnından itibaren müzik dinleyen bebekler hırçın hareketler yerine daha uyumlu davranış sergilerler. Huzurlu büyüyen bebek için bu ilerleyen yıllarda büyük bir avantajdır.
3- Fiziksel gelişime etkisi; Müzik dinleyen bebekler bazı şarkılarda hareketlenirler. Büyüdükçe bu hareketlilik el çırpmaya, oynamaya, dans etmeye dönüşür. Dolayısıyla bu hareketlilik bebeğin küçük kas, büyük kas gelişimini sağlar.
4- Sosyal gelişime etkisi; Müzik dinleyen bebekler, melodi, armoni, ritim gibi müziğin en önemli unsurlarını öğrenirler. Bu da ilerleyen yaşlarda onlara mükemmel bir avantaj sağlar.
5- Müziğin matematik zekası gelişimine etkisi vardır.
6- Müziğin kulak ve dil gelişimine etkisi vardır.
7- Zihinsel gelişimin % 85’ i 8 yaşına kadar, Beyin gelişiminin % 80’ i 3 yaşına kadar tamamlanır. Zeka gelişimini ve beyin gelişimini ilk aylar beslenmeden sonra olumlu etkileyen ilk faktör müziktir.
8- ABD’ li Bilim Adamları, prematüre doğan bebekler üzerinde inceleme yaparak Klasik Müziğin iştahı açtığı belirlediler. Amerikalı Doktorlar, Klasik Müzik dinleyen bebeklerin daha çabuk büyüdüğünü ve yaşamlarının ilk stresten daha hızlı arındığını kaydettiler. Klasik Müzik çalındığında bebeklerin kalp atışları düzene girerken, nefes alıp vermeleri kolaylaşır.
9- Bu müzik sadece bebeği değil, aile bireylerini de olumlu etkiler. Evdeki atmosfer değişir.
10- Tekrarlayan melodiler sayesinde müzik hafızası oluşur. Müzik yaratıcılığı gelişir. Bebeğin müzik yeteneği ve yaratıcılığı harekete geçer. Bu müziğin terapi yönü vardır. Sonraki yaşlarda bu müziğin rahatlatıcı etkisi devam edip, çocukların bebekliğindeki huzurlu dönemi bilinç altında sürdürdüğünü görüyoruz.
Hala başlamadıysanız geç kalmış sayılmazsınız...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder