KUPON TASARIMLAR

8 Mart 2009 Pazar

KISA ZAMANDA MUCİZEYE NE DERSİNİZ? AYVA TATLISI

AYVA TATLISI MALZEMELERİ:



4-5 tane ayva (sayısını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz, malzemeler sayıya bağlı değil)
Toz şeker (Her ayva yarısına 2 çorba kaşığı)
Su
Karanfil (3-4 tane)
Kaymak
Renklendirmek için lohusa şekeri ya da diğer adı kızamık şekeri (Kibrit kutusunun yarısı yetecektir). (Eritilmiş şeker, limon suyu ve kırmızı gıda boyası kullanılarak hazırlanan, kırmızı renkte, genellikle lohusa şerbeti ve tatlı yapımında renk ve lezzet katmak amacıyla kullanılan ve aktarlarda kolaylıkla bulunabilen bir malzemedir.)
Lohusa şekeri bulamazsanız gıda boyası da kullanabilirsiniz (çay kaşığının ucuyla)
Ben ilk denememde lohusa şekeri yerine turuncu gıda boyası kullandım, öyle de çok güzel görünüyordu (hatta sanki daha güzel görünüyordu, farklıydı alışılmış ayva tatlılarından).

HAZIRLANIŞI:

Ayvaları soyarak ortadan ikiye kesin. Ortasını çıkardıktan sonra (çekirdeklerden 8-10 tane ayırın) derin olmayan bir tencereye oyuk kısımları yukarı gelecek şekilde tek sıra olarak dizin. Renklendirmek için tercih ettiğiniz malzemeyi 1 küçük su bardağı içine doldurduğunuz suda eritin ve tencereye ekleyin. Her bir ayvanın üzerine 2 şer çorba kaşığı toz şeker dökün.Ayvalar küçükse şekeri azaltabilirsiniz (Lohusa şekeri kullandıysanız onda da şeker olduğunu unutmayın, toz şekeri yarım kaşığa yakın azaltın). Ayırdığınız ayva çekirdekleri ve karanfilleri de tencereye koyarak kapağını kapatın. Arada bir ayvaları kontrol ederek istediğiniz yumuşaklığa gelince kapatın (yaklaşık yarım saat) ve tencereden servis yapacağınız kaba alarak soğumasını bekleyin. Tabaklara alırken de üzerine kaymak koyarak konuklarınıza ikram edin (en iyisi hepsini kendiniz yiyin, çok hafif ve çok güzel oluyor çünkü). Daha da hafif olmasını isterseniz oyuklara elma rendeleyerek pişirebilir, kaymaksız servis yapabilirsiniz. O zaman tarçın da güzel durur bence.

AFİYET OLSUN...

GELELİM BU KADAR ÖVDÜĞÜMÜZ AYVANIN MARİFETLERİNE: Okuyunca kesin ayvayı yemeye karar vereceksiniz.

Protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum ve C vitamini içerdiği ile vücut için bir çok yararı bulunan ayva bunların yanında bir çok derde de deva bir meyve.
-Ayva, çocukların sağlığını korur, büyümelerini ve gelişmelerini hızlandırır.
-Bir çok hastalığın şifası olan ayva, kalp, akciğer, boğaz, mide, göz, bağırsak ve ağız rahatsızlıklarının tedavisi için faydalıdır.
-Ayva her yaştaki kişinin sinir sistemini güçlendirir
-Mide ve bağırsakları zararlı mikroplardan koruyup hazımsızlık gibi sorunları önler.
-Cildi ve tırnakları zinde, parlak ve daha sağlıklı hale getirir.
-Grip ve nezlenin iyileşmesini hızlandırır.
-Ayva veya ayva suyu ishalin geçmesi için de çok yararlı. Meyvesi ya da meyvesinden hazırlanan şurup ve komposto ishale iyi gelir.
-Vücudun gücünü artırarak, zinde tutmaya yardımcı olarak yorgunluk ve bitkinlikten korur.
-Ayva ağız kokusunu önler.
-İçerdiği vitamin ve minareler ile kalp ve damar hastalıklarından korur, varisi önler ve varis tedavisinde yardımcı olur.
-Ayva kandaki kötü kolesterolü düşürerek damar sertliğini önler.
-Ayva hoşafı ağızdaki yaraların iyileşmesini hızlandırır.
-Tereyağı ile pişirilen ayva, balgamı söker, kronik öksürüğe, solunum sistemi hastalıklarına ve bronşite iyi gelir.
-Ayva çiçeği kaynatılarak içilirse anne sütünü artırır, kalbi güçlendirir ve baş ağrısına iyi gelir.
-Ayva kabuklarının kaynatılıp içilmesi, idrar yolu iltihaplarında iyileşmeyi hızlandırır.
-Ağızdaki yaralar, boğazdaki şişlik ve ağrı için ayvanın kendisi veya yapraklarının kaynatılarak suyu ile gargara yapılması mucize etkiler ortaya koyuyor.
-Dudak çatlamalarını önlemek ya da iyileştirmek içinde ayva çekirdeklerinin kaynatılıp dudakların bu suyla yıkanması öneriliyor.
-Ayva yaprakları çay gibi demlenip içildiğinde sakinleştiriyor ve uykusuzluğa iyi geliyor.
-Şeker içeriğinin düşük olması nedeniyle şeker hastaları tarafından da rahatlıkla tüketilebiliyor.

6 yorum:

Birben dedi ki...

ben reçelini yapmıştım çok hoş oldu, ama rendelemedim de küp küp kestim diye eşim yemiyor,bazen kıllık yapar öyle hepsini ben yiyorum:)

Adsız dedi ki...

ben bu tatlıyı bliyorum mükemmel bir şey... :)))
bunu annem yapar genelde. ama o kırmızı kullanır gıda boyasını ve kıpkırmızı ayvalarla bembeyaz kaymak mükemmel duruyor (ya da iştah açıcı diyelim.. :) )

Adsız dedi ki...

Reçeline bizim oğlanlar da bayılıyor. Sana kalması isabet olmuş Birben afiyetle ye:)
Merbe sen de deneyebilirsin çok kolay çünkü...

Adsız dedi ki...

Aslında eşimin en sevdiği tatlı ama ben daha hiç yapmadım :) Bu tariften deneyeceğim.

Bursada Moda dedi ki...

Okurken ağzımın suları aktı nerdeyse :) Çok güzel görünüyor.Canım çekti bak şimdi...

Adsız dedi ki...

Kızlar riski yok, hata payı sıfır ve o kadar çabuk hazırlanabilen bir tatlı ki anlatamam. Sunumu da şık. Rahatça göz boyanabilir :))
Fotolarını bekliyorum hadi bakalım...