İslam mimamirisinde ona uygun yaşam kurallarının izleri çok belirgindir; yüksek duvarlar, dışardan görünmeyen, avlu şeklinde tasarlanmış bahçeler ve en önemlisi balkon yerine kullanılan cumbalar. Hepsi içine kapanık yaşamın, mahrem anlayışının sonuçlarıdır.İşte bu kapalı yaşamın dışarı açılan tarafıydı cumbalar, üç cepheye açılan pencereleriyle.
Kimbilir nelere tanık oldu bu cumbalar: dillere destan aşklara, acı dolu hayatlara, içine kapanık yaşamlara, göz süzmelere, sohbetlere, acılara, neşelere, musiki gecelerine, Türk kahvelerine, gözü yollarda kalmış sevdalılara, fallara,asker yolu gözleyen analara, babasını beklemekten yorgun düşen çocuklara...Ve daha niceleri.
TEL TEL TARADIM ZÜLFÜNÜ
TELLERiNE GÜL BAGLADIM
GÖGSÜNDEKi GONCA GÜLÜN
YAPRAGINA TÜL BAGLADIM
TELLERiNE GÜL BAGLADIM
GÖGSÜNDEKi GONCA GÜLÜN
YAPRAGINA TÜL BAGLADIM
GÜL FiDAN GiBiDiR KENDi
YOKTUR CiHANDA MEGENDi
BEN DEGiL ALEM BEGENDi
ENDAMINA BEL BAGLADIM
GAMZELERi GÜL GÜL AÇAR
ETRAFINA ALBER SAÇAR
KAHi GÜLER KAHi KAÇAR
KAÇMASINA YOL BAGLADIM,
Yine ne varsa eskide var, şu mimariye, şu işçiliğe, şu detaylara bir bakın. Hiçbir şey baştan savma değil, her bir kıvrımın bile öyküsü var. Cumbanın tam altındaki desteklerin adının 'eli böğründe' olduğunu biliyor muydunuz? Adında bile ahenk var, asalet var. 'Şimdi' den söz etmek bile istemiyorum. 'Eski' nin tadını çıkaralım biraz, bugün'e değinmeden...
Umarım bu canım evleri, tarihi ahşap evleri korumayı çok geç olmadan öğrenebiliriz. Ve artık hakkında hiçbir şey bilmediğimiz, görmeye alıştığımızdan sıradan gelmeye başlamış, aslında tarihimizi, bizi barındıran bu evlere farklı gözle, yaşanmış hikayeleriyle, detaylarıyla bakmayı öğreniriz.
3 yorum:
sizi gerçekten tebrik ediyorum.internette milyon tane saçma sapan sayfa var.kimi kendini kimi sadece bir konuyu kimi makyajlayıp sunu bunu tanıyor.sizin milyonlara ulaşmanız lazım.çünkü yok yok.takip ediyorum gün geçtikçe kendiniz geliştirdiniz.
Teşekkürler, herkesin bir tarzı var. Her zaman beklerim.
Herşey eskiden güzelmiş:)
Yorum Gönder