KUPON TASARIMLAR

2 Temmuz 2009 Perşembe

BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA YAZ HASTALIKLARI


Yaz aylarının gelmesi ile birlikte çocuklarda ve bebeklerde görülen hastalıklarda da artış görülmektedir. En sık karşılaşılan yaz hastalıkları şunlardır:
• İshal
• Böcek ısırıkları
• Güneş yanıkları
• İdrar yolu enfeksiyonları
• Üst solunum yolu enfeksiyonları

Güneş yanıkları ve güneş çarpması ile ilgili gerekli olabilecek bilgilere daha önce yer vermiştim.
Biraz annelerin en büyük korkusu ishalden söz etmekte fayda var.
İshale neden olan mikroorganizmalar çoğunlukla ağız yoluyla bulaşıyor, ancak koli basililer aracılığıyla bulaşan ishali de göz ardı etmemek lazım. Bunlar pis sularda yüzmekten, kanalizasyonun karıştığı sularla sulanan bahçelerde yetişen meyve sebzeleri iyi yıkamadan yemekten bulaşabilir.
İçme suları ve meyve sebze yıkarken kullanılan suların temizliğine büyük özen göstermek hatta temizliğinden şüphe ettiğiniz suları kaynatarak kullanmak gerekir.
Bebeklerinizin içme suyunu mutlaka kaynatılmış sudan vermelisiniz. Bu riski en aza indirecektir. Hatta sularının temizliğiyle ilgili çok ciddi endişeleri olan annelerden banyo suyunu dahi kaynatarak kullananlar olduğunu unutmamak gerek.
Mümkün olduğunca çocuklarınıza, özellikle de yaz aylarında, açıktan yiyecek almamalı, beklemiş yiyecekleri yedirmemelisiniz.
İshalden korunmanın bir diğer etkili yolu ellerin temiliğine çok önem vermektir. Bebeklerinizle ilgileneceğiniz, besleyeceğiniz, altını temizleyeceğiniz ve hatta oynayacağınız zaman bile ellerinizin temiz olmasına dikkat edin.
İshalin tedavisine gelince, tabiki ilk yol doktora başvurmak olmalıdır. Ama bu arada çocuğunuza mümkün olduğunca bol sıvı vermeli, kaybettiği suyu ve tuzu yerine koymalısınız. Ayrıca doktorunuza danışarak, piyasada ishale yönelik hazırlanmış özel mamalardan verebilirsiniz. Bunlar hem ishali azaltmakta hem de vücudun kabettiği ve ihtiyacı olan besini almasını sağlamaktadır. Yoğurdun ishal üzerine tedavi edici etkisini de unutmamak lazım.
Eğer sıvı kaybı çok fazla ise serum tedavisi ve kakada kan da varsa antibiyotik tedavisi gerekebilir.
Unutmayın ishal tedavi edilmezse tehlikeli olur. Bu yüzden doktora danışmak çok önemlidir.

Hiç yorum yok: