KUPON TASARIMLAR

17 Ağustos 2009 Pazartesi

Bebeklerde Kalça Çıkığı

Bebeklerde kalça çıkığı her bin çocuktan ikisinde rastlanmaktadır. Çoğunlukla kız çocuklarında rastlanan kalça çıkığı, erken teşhis edilirse tedavi edilebilir, ancak gecikilmesi durumunda yürüme bozukluğuna dahi neden olabilir.
Yeni doğanlarda Barlow testi ile (elle hareketler yaptırılarak), daha sonra ise ultrasonla tespit edilmektedir. Kalça çıkığı küçük yaşta tedavi edilmediği taktirde, 20'li yaşların sonlarına doğru, kalça kemikleri tam yerine oturmadığı için kireçlenme görülmektedir. Tıp dilinde 'Koksartroz' adı verilen bu durum yürümede aksamaya yol açar, ayrıca zamanla omurganın statik dengesinin bozulmasıyla sırt ve bacak ağrıları gibi rahatsızlıklara da neden olur.
Kalça çıkığı riski olan bebekler;
Kardeşlerinde kalça çıkığı olan bebek,
Ailede kalça çıkığı olması,
İkiz yada çoğul gebelik,
Doğum sonrası bebeğin kundaklanması,
İlk doğan kız bebek ve ters geliş,
Ters geliş nedeniyle sezaryanla doğan bebek.
Bunlar dışında kalça çıkığından şüphelenmeyi gerektiren belirtiler ise şunlardır;
Yürüme yaşından önce çocuğun her iki kalçasının yanlara doğru tam açılmaması
Elle yapılan muayenede uyluk kemiği başının belirgin biçimde yüksek olması
Yürüyen çocuklarda özellikle tek taraflı çıkıklarda topallama, iki taraflı çıkıklarda ise paytak yürüyüş.
Çocukta yürüme gecikmesi.
Çıkık kalça tarafındaki bacağın kısa olması. Hasta sırtüstü yatarken bacakların birlikte bükülmesi kısalığı belirgin hale getirir; bu durumda dizlerin aynı düzlem üzerinde olup olmadığına bakılır.
Peki kalça çıkığı tedavisi nasıldır?
Çocuğun bacakları özel bir kilot giydirilerek ya da özel bir yastık kullanılarak bir süre ayrık tutulur. Konjenital kalça çıkıklı olarak doğan bebeğe, kalça kemiğinin baş kısmını kalça yuvası içine yerleştirilmesi için bağ benzeri bir aygıt takılır. Bu tedavi genellikle 6 ile 8 hafta içinde başarılı olmaktadır. Yeni doğan bebeklerin ilk dönemlerinde teşhis edilen kalça çıkığı vakalarının çoğu bu yolla gerektiği gibi tedavi edilebilmektedir.
Çocuk yürümeye başladıktan sonra tanısı konan kalça çıkığı, alçı, cerrahi girişim gibi çok daha zor ve karmaşık yöntemlerle tedavi edilir. Üstelik tedavi çok daha uzun sürdüğü halde sonuçlar her zaman çok iyi değildir.Kalça çıkığı teavisinde de diğer hastalıklarda olduğu gibi erken tanı çok önemlidir, gerek tedavinin olumlu sonuçlanması açısından gerekse daha basit yollarla çözülebilir olmasından. Geciktikçe tedavi zorlaşır ve olumlu sonuçlanma ihtimali azalır.
Yeni doğan bebeğinize yaptıracağınız basit birkaç test bu sorunlarla karşılaşma olasılığınızı neredeyse ortadan kaldıracaktır.

Hiç yorum yok: