KUPON TASARIMLAR

6 Temmuz 2009 Pazartesi

Bir diğer yaz hastalığı; idrar yolu enfeksiyonu

Küçük yştaki çocuklarda kalıcı hasar bırakabilen en önemli rahatsızlıklardandır. Bu enfeksiyon böbreklerde kalıcı hasarlara sebep olabilmektedir. Böbreğin ise tedavi edilemeyen bir organ olması bu rahatsızlığı önemli hale getirir.
Kız çocuklarının erkeklere göre idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riski daha fazladır, çünkü kızlarda bakterinin katedeceği mesafe daha kısa olduğundan kolayca mesaneye ya da böbreğe yerleşebilmektedir.
Bu ihtimali biraz olsun azaltmak için kız bebeklerin popo temizliğini önden arkaya doğru yapmalısınız.
Bebekler sıkıntılarını dile getiremediğinden bu hastalığı annelerin anlaması biraz güçleşir. Normalde idrar yapmakta zorlanma ya da yapamama gibi işaretleri de olan idrar yolu enfeksiyonunu bebeklerinizde nedeni belli omayan ateş, iştahsızlık ve kusma olarak görürsünüz. Bu belirtilerden bir veya bir kaçı varsa mutlaka doktora gitmelisiniz.
Doktora gittiğinizde de yapılacak olan idrar tahlili ve idrar kültürüdür. İdrar kültürü sonucu 1-2 günde çıkacağından tedaviye idrar tahlilinin neticesine göre başlanacak, kültür sonucuyla gerekirse genişletilecektir. Genellikle 5-7 gün yahut 10 günlük antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Tedavi süresinde böbreklerin tomografisi çekilerek herhangi bir hasara sebep olup olmadığına bakılır. Bazı durumlarda koruyucu antibiyotiğe devam edilir.
Bu hastalığın bebeğiniz için en sıkıntılı yanlarından biri tahlil için çiş yapmasını beklemektir. Bazen bütün gün çişini bekleyen anneler vardır. Umarız bunların hiçbirine gerk kalmaz.

Hiç yorum yok: